Hoe shoppen studenten?

Als student is de kans groot dat je onder het leenstelsel valt, en dus relatief weinig uit te geven hebt. Blut zijn en student zijn lijken onlosmakelijk verbonden. Hoe pakken je medestudenten het aan als ze gaan winkelen? Weten ze precies waar uitverkoop is? Waar halen ze hun nieuwe sneakers? Een paar studenten zullen je (anoniem) vertellen hoe zij shoppen.

Bas

“Ik ben nu 19 en studeer bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Persoonlijk ondervind ik niet heel veel nadeel van het leenstelsel. Ik werk naast mijn studie veel, het geld wat ik daarmee verdien geef ik graag uit aan kleding. In mijn kast vind je veel merken terug als Patta, Parra, Bape, Stussy, Daily Paper enzovoorts. Wat misschien wel belangrijk is om te weten, is dat ik nog steeds bij mijn ouders woon. Hierdoor heb ik natuurlijk al minder uitgaven.”

Anne

“Mijn naam is Anne en ik ben 21, ik zit nu in het eerste jaar van rechten aan de Hogeschool van Utrecht. Ik merk door mijn schoenenverslaving veel van het leenstelsel; ik mis de basisbeurs echt ontzettend. De schulden lopen bij mij redelijk hoog op, omdat ik hoe dan ook schoenen zal kopen — of ik daar nou geld voor heb of niet. Daarbij wil ik graag een quote aanhalen van Keira Knightley: ‘I see a pair of shoes I adore, and it doesn’t matter if they have them in my size. I buy them anyway.’”

Jan

“Toevallig ben ik gister jarig geweest en ben ik 20 jaar oud. Ik studeer aan de TU Delft. Mijn kleding koop ik veel online. Natuurlijk zou het fijn zijn als de basisbeurs er nog was, maar het is momenteel niet anders. Ik leen wat ik nodig heb, niet meer en niet minder.”

Lil

“Ik ben Lil en ben 19 jaar oud, ik studeer aan de Universiteit van Amsterdam. Van mijn moeder heb ik al vroeg geleerd om goedkoop mijn kleding te scoren. Als echte Amsterdamse nam ze mij altijd mee naar de IJ-hallen. Hier spendeerden we soms wel een hele dag, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Ik kan het iedereen aanraden om zoveel mogelijk tweedehands te kopen!”

ijhallen