Muziek, hoe luisteren studenten?

Hoe luisteren studenten muziek? ‘Nou, met hun oren,’ horen we je denken. Maar naar wat voor muziek en via welk platform? Betalen ze ervoor? Wat is hun favoriete genre? Of vinden ze haast elk genre leuk, zoals op de hitzone cd terug te vinden is? Maken ze zelf muziek? Naar welke feesten gaan ze, techno, hiphop, etc.? In dit artikel doen wij onderzoek voor jou!
 

Verschillende genres muziek

Er is een rijk scala aan genres, van klassieke muziek tot hardcore. Toch zien we een paar genres die vooral onder de studenten gigantisch populair zijn. Deze genres zijn Electric Dance Music (EDM), hiphop en pop muziek. Electric Dance Music (EDM) valt op zijn beurt uiteen in verschillende subgenres. Techno en deephouse wordt erg veel geluisterd, deze muziekstijlen zien we dan ook veel terug op festivals en horen we uit de speakers klinken op het strand. Vervolgens hiphop muziek, hiphop gaat al een lange tijd mee en er zijn dan ook ontelbaar veel nummers gemaakt, van Nederlandse hiphop tot Grime, tot oldskool: ook dit horen we veel op festivals. Popmuziek is de muziek die we vooral via de radio te horen krijgen, veel van de top 40 is onder dit genre te scharen.

Luisteren via…

Spotify bestaat nog niet heel lang, maar is uitgegroeid tot favoriet onder veel muziekluisteraars. Er is een versie waarbij je niet hoeft te betalen, in ruil voor het aanhoren van reclames om de paar nummers. De premium versie is heel fijn, alleen moet je hier maandelijks voor betalen. Verder is YouTube een al lang gebruikt platform. Het nadeel van YouTube is echter dat er niet altijd een even mooie versie op te vinden is en natuurlijk de oneindige reclames. Soundcloud is een platform waarop veel nieuwe, onuitgebrachte muziek op te vinden is. Ook veel mensen die net zijn begonnen met muziek maken kunnen hier hun nummer op plaatsen!

Feesten en festivals

We hadden het in het begin al over techno muziek, deephouse en hiphop. Er zijn veel festivals die vol gepland zijn met deze stijlen. De meest bekende festivals zijn:

  • Awakenings Festival (vooral techno, beetje deephouse)
  • Appelsap (hiphop, vooral Nederlandstalig)
  • WooHah (wederom hiphop, maar ook met vele buitenlandse artiesten)
  • Amsterdam Open Air (hier is veel naar hiphop te luisteren, maar ook naar deephouse en een beetje techno)